Cosmin Șerban (TAKT Recruitment), despre soluțiile pentru retenția angajaților străini în România

oct. 25, 2024 | Comunitatea CLCC

Unii lucrători străini folosesc România ca ţară de tranzit. Aceasta este una dintre declarațiile făcute în cadrul dezbaterii profesionale CLCC, cu titlul Deficitul de forță de muncă. Știm cauzele, care sunt soluțiile”. Speakerii ediției au abordat o problemă cu care se confruntă marea majoritate a antreprenorilor, afirmând că în România nu există nicio reglementare care să protejeze antreprenorul care investeşte în aducerea muncitorilor în ţară.

Cosmin Șerban, Managing Director & Co-Founder, TAKT Recruitment, a subliniat că soluţia pentru o astfel de situaţie este “un pachet salarial atractiv, cu condiţii bune de cazare, cu ore suplimentare plătite conform legii şi un comportament între angajat şi angajator suficient de acceptabil pentru străini, astfel încât să nu se rişte să se ducă în altă ţară ca turist şi acolo să-şi caute de lucru”. 

“Nu ai cum să îi ţii legal, pentru că legal n-ai cum să ţii pe nimeni până la urmă, că este cetăţean al Uniunii, că este străin, au drepturi de mobilitate, dar soluţia este să îi faci un pachet salarial, o ofertă şi un comportament între angajat şi angajator suficient de acceptabil pentru străini, astfel încât să nu se rişte să se ducă în altă ţară ca turist şi acolo să-şi caute de lucru. (…) Nu există o soluţie să îi ţii 100%, că nu ai avea cum legal. Singura formulă până astăzi este aceea de a-i mulţumi suficient – şi-i mulţumeşti mai uşor decât pe români – cu un pachet salarial atractiv, cu condiţii de cazare ok, cu ore suplimentare plătite conform legii. De la interviu, din Asia, una dintre primele întrebări este: câte ore suplimentare pot să muncesc? Avantajul în Polonia este că au o legislaţie a muncii un pic diferită şi există un tip de contract, potrivit căruia ei pot să muncească şi 250 de ore pe lună, cu acordul părţilor. Chiar dacă rata orară în Polonia este similară cu cea din România, câştigă la aceste ore, deci o competiţie şi între ţări”, a precizat Cosmin Şerban.

Totodată, el a subliniat că străinii au dreptul de 90 de zile pentru deplasare în scop turistic în spaţiul Schengen şi, atunci, o parte dintre cei care se află deja în România profită de acest lucru, se duc în scop turistic prin Polonia sau prin alte ţări şi încearcă să-şi găsească de lucru acolo.

“Înainte să intrăm în spaţiul Schengen a fost introdusă o protecţie la nivel de procedură a Inspectoratului General pentru Imigrări, de acordare de avize de muncă, în sensul că, un străin nu poate să îşi schimbe angajatorul, în România, în primul an de angajare, fără un acord scris al angajatorului curent. Astfel, dacă un străin vrea să se ducă la vecinul, acesta nu poate să-l angajeze cu forme legale dacă nu este acest acord scris. Sigur, asta nu îl împiedică să se urce în avion, să se ducă în spaţiul Schengen. Tot timpul sunt variabile noi şi o dinamică constantă”, a concluzionat Cosmin Şerban.

Înregistrarea întâlnirii „Deficitul de forță de muncă. Știm cauzele, care sunt soluțiile”,AICI.

***

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

„Despre libertate economică, suprataxare și economie de piață” – o nouă dezbatere CLCC

„Despre libertate economică, suprataxare și economie de piață” – o nouă dezbatere CLCC

Într-un context economic marcat de creșterea taxelor, reglementări tot mai stricte și presiuni asupra mediului de afaceri, este esențial să discutăm despre viitorul libertății economice în România. Cum influențează suprataxarea competitivitatea companiilor? Este încă economia de piață un motor real de dezvoltare? Te invităm să aflăm împreună, pe 28 martie, de la ora 11:00, în cadrul unei noi dezbateri CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Despre libertate economică, suprataxare și economie de piață”.  

PIB-ul României s-a majorat cu peste 40% în ultimii cinci ani

Produsul Intern Brut (PIB) al României a înregistrat, din 2019 până în 2024, un salt de aproape 41%, dar creșterea nu s-a resimțit, nici pe departe cu aceeași amploare, și în nivelul de trai al populației. La acest capitol, țara noastră se află pe locul 53, ȋn lume.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA