Cosmin Păcuraru, analist de strategii și politici energetice: Avem randamente foarte mici în ce privește regenerabilele

iul. 12, 2023 | Comunitatea CLCC

Din punct de vedere al regenerabilelor, lucrurile sunt foarte clare, avem randamente foarte mici. Aceasta este declarația lui Cosmin Păcuraru, Analist de strategii și politici energetice, Consultant în regim de freelancing, din cadrul Dezbaterii CLCC cu tema „Securitatea energetică a României. Se investește pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, Hidroelectrica vine la Bursa de la București”.

Rusia și China desemnate printre principalele amenințări

”China deține monopolul asupra rezervelor de metale și pământuri rare în proporție de 80 %, iar asupra prelucrării acestora într-o proporție mai mare de 90%.Vreau să trag un semnal de alarmă că în acest moment, Rusia deține 46 % și China 11% din capacitățile de îmbogățire a uraniului, fapt ce ar trebui să ne pună pe gânduri. Pentru anul 2030 se preconizează că Rusia va deține 36%, iar China 28%”, subliniază Cosmin Păcuraru.

Analistul a dezvoltat subiectul securității energetice a României, prezentând următoarele date:

”Ungaria se transformă într-un hub energetic, majoritatea importurile făcute de România sunt din Ungaria. Turcia va deveni un pericol energetic pentru UE, deoarece pe acolo trec toate trasee alternative la gazul rusesc: TurkStream cu 31,5 %, care în acest moment funcționează 100%, TANAP-ul – cu 23 de miliarde de metri cubi, care are gaz din Azerbaijan – trebuie menționat că depozitul are ca acționari: 20% LUKOIL, 20%, firma de stat turcească, 15 % firma de stat Socar a Azerbaidjanului și 15% firma de stat a Iranului. Practic, aveam un procent de 70% din țări »neprietenoase».”

Reorganizarea pieței energiei

”Este greșit ca piața să fie organizată, astfel încât regenerabilele și capacitățile securitare să se vândă în același loc. Energia nu e aceeași; energia pe nuclear, pe gaz și pe cărbune este diferită față de energia pe vând, soare, chiar și hidro”, explică Cosmin Păcuraru.

”În prezent, capacitățile securitare au devenit și ele intermitente din cauza intermitenței solarului și a eolianului”

În susținerea afirmației sale, expertul a prezentat un exemplu recent: ”Pe piață este una flux, iar anumiți furnizori de energie termică trebuie să-și închidă capacitățile; acum câteva zile, principalul furnizor de energie termică al Capitalei producea 50 de megawați/oră, iar necesitatea Bucureștiului este probabil zilele astea la 1200 de megawați/oră.”

”Mixul energetic primar național este reprezentat în proporție de 35 % de energia termică. Cele mai ușoare metode de decarbonare sunt aici, pentru că ce mare lucru să renunțăm la »a băga lemne în foc«. În privința energiei termice, 17% din totalul energiei consumate în România este reprezentat de lemnele de foc, ceea ce înseamnă în jur de 50%, după care urmează 30% încălzire cu gaz în centrale individuale și 20% prin sistem de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.”

”Decarbonificarea sectorului energetic din România se poate realiza foarte simplu, doar trebuie acționat asupra producției și consumului de energie termică”, conchide Cosmin Păcuraru.

 

Înregistrarea întâlnirii „Securitatea energetică a României. Se investește pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, Hidroelectrica vine la Bursa de la București” poate fi urmărită integral, AICI.

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Transformarea digitală devine prioritatea principală a companiilor

Transformarea digitală şi-a recâştigat poziţia de prioritate strategică principală pentru companiile din întreaga lume, iar revirimentul iniţiativelor digitale este impulsionat în mare parte de progresele în inteligenţa artificială (AI), care remodelează atât operaţiunile interne, cât şi procesele orientate către clienţi, conform studiului „CxO Priorities 2024”, realizat de Horvath, firmă globală de consultanţă în management.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA