Constantin Rudnițchi (CLCC): Companiile cer predictibilitate și măsuri concrete

mai 20, 2020 | Aparitii si Comunicate

„Măsurile care se vor lua pentru repornirea economiei trebuie să fie predictibile. Ceea ce s-a întâmplat până acum a adus deja costuri importante pentru agenții economici. Confuziile create de ordonanțele militare au dus la închiderea unor magazine care comercializau produse alimentare, iar incertitudinea continuă să provoace pierderi”, a declarat Constantin Rudnițchi, director general al Coaliției pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC), la webinarul „Business în Noua Economie”, organizat de EM360 și România Durabilă.
Conform unui chestionar trimis membrilor CLCC, în anul 2020, în sectorul retail și HoReCa, s-ar putea înregistra scăderi ale cifrelor de afaceri între 10 și 40%.

„Companiile care au fost închise sunt decapitalizate, sunt fără bani pentru că, timp de două luni, nu au încasat aproape nimic. În plus, vor continua să aibă costuri cu plata utilităților și cu materialele sanitare”, a mai spus directorul CLCC.
Printre măsurile de repornire a economiei propuse de membrii CLCC se numără micro-granturi – companiile au nevoie în perioada următoare de circa 1.000 de euro/angajat pentru a-și plăti furnizorii, pentru sectorul de turism e nevoie de o comunicare oficială clară referitoare la începerea sezonului, e necesară susținerea comerțului autohton și evidențierea pe etichetă a faptului că produsele sunt fabricate în România și ar putea fi conceput un tratament special pentru companiile din zona rurală, prin facilități fiscale – o reducere sau o amânare a contribuțiilor pe salarii sau chiar a impozitului pe profit. O listă cu zece propuneri concrete privind business-ul în noua economie va fi înaintată Guvernului de CLCC, pe baza propunerilor membrilor.

La eveniment au participat: Liviu Rogojinaru, secretar de stat la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri; Sebastian Burduja, secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice; Tănase Stamule, consilier economic al prim-ministrului Ludovic Orban. De asemenea, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai marilor asociații patronale, consultanți și jurnaliști.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Mircea Ilie, Expert Economie Circulară: SGR-ul este o soluție care trebuie încercată!

„În teorie este un sistem bun care adresează o mulțime dintre problemele pe care le-am avut până acum și încearcă să schimbe modelele pe care le-am folosit și care nu au funcționat. SGR-ul este o soluție care trebuie încercată. Categoric nu merge perfect, suntem la început și avem foarte multe lucruri de îmbunătățit”, a declarat Mircea Ilie, Expert Economie Circulară.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA