Constantin Rudnițchi (CLCC): Companiile cer predictibilitate și măsuri concrete

May 20, 2020 | Aparitii si Comunicate

„Măsurile care se vor lua pentru repornirea economiei trebuie să fie predictibile. Ceea ce s-a întâmplat până acum a adus deja costuri importante pentru agenții economici. Confuziile create de ordonanțele militare au dus la închiderea unor magazine care comercializau produse alimentare, iar incertitudinea continuă să provoace pierderi”, a declarat Constantin Rudnițchi, director general al Coaliției pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC), la webinarul „Business în Noua Economie”, organizat de EM360 și România Durabilă.
Conform unui chestionar trimis membrilor CLCC, în anul 2020, în sectorul retail și HoReCa, s-ar putea înregistra scăderi ale cifrelor de afaceri între 10 și 40%.

„Companiile care au fost închise sunt decapitalizate, sunt fără bani pentru că, timp de două luni, nu au încasat aproape nimic. În plus, vor continua să aibă costuri cu plata utilităților și cu materialele sanitare”, a mai spus directorul CLCC.
Printre măsurile de repornire a economiei propuse de membrii CLCC se numără micro-granturi – companiile au nevoie în perioada următoare de circa 1.000 de euro/angajat pentru a-și plăti furnizorii, pentru sectorul de turism e nevoie de o comunicare oficială clară referitoare la începerea sezonului, e necesară susținerea comerțului autohton și evidențierea pe etichetă a faptului că produsele sunt fabricate în România și ar putea fi conceput un tratament special pentru companiile din zona rurală, prin facilități fiscale – o reducere sau o amânare a contribuțiilor pe salarii sau chiar a impozitului pe profit. O listă cu zece propuneri concrete privind business-ul în noua economie va fi înaintată Guvernului de CLCC, pe baza propunerilor membrilor.

La eveniment au participat: Liviu Rogojinaru, secretar de stat la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri; Sebastian Burduja, secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice; Tănase Stamule, consilier economic al prim-ministrului Ludovic Orban. De asemenea, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai marilor asociații patronale, consultanți și jurnaliști.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA

INTERVIURI / VIDEO

ARTICOLE RECENTE

Julia Leferman: Procesul de înregistrare în Sistemul de Garanție-Returnare rămâne deschis și după 28 februarie, dar intervin riscuri de sancțiuni pentru operatori

Procesul de înregistrare în Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) rămâne deschis, dar intervine riscul de sancţiune pentru operatorii economici care nu s-au înregistrat până la această dată, potrivit legislaţiei, a afirmat Julia Leferman, director general al Asociaţiei Berarii României, în cadrul dezbaterii profesionale CLCC cu tema “Sistemul de garanție – returnare, bilanț de etapă”.

CELF-NNDKP: o nouă comunitate profesională în ecosistemul Oameni şi Companii

Prima comunitate profesională lansată de Oameni și Companii-OSC în 2023 este CELF, o comunitate care se adresează specialiștilor din departamentele juridice și financiare ale companiilor, dar și persoanelor cu funcții de top management și antreprenorilor, dezvoltată în parteneriat cu Centrul de Excelență în Litigii Fiscale al NNDKP.

Stere Farmache, Fondul Român de Contragarantare: Programele noastre sunt de o importanță vitală pentru zona IMM-urilor!

Fondul Român de Contragarantare are două produse financiare în sprijinul IMM-urilor: unul care a început să funcționeze anul trecut, în cadrul programului IMM Invest și care se numește IMM Garant, unde instituția garantează în contul și numele statului accesul la finanțare al IMM-urilor din zona construcțiilor, și IMM Innovation, unde garantează accesul la finanțare pentru IMM-urile care trebuie să se situeze în zona cercetării, inovării și digitalizării.

Vasile Asandei, ADR NE: Nu banii sunt problema, ci felul în care reușim să ajungem la ei si să-i transformăm proiecte cu impact

“În exercițiul financiar 2021-2027 există o schimbare majoră în ceea ce privește finanțarea prin Programul Regional și anume descentralizarea acestui program, faptul că sunt 8 Programe Regionale gestionate de fiecare ADR în calitate de autoritate de management, însă sunt câteva lucruri importante cum ar fi obligația de a aloca o parte importantă de resurse către câteva domenii cheie: domeniul cercetare, inovare, competivitate digitală, specializare inteligentă către care trebuie să mergă cel puțin 25%  din resurse; zona de mediu – eficiența energetică, reducerea consumului de energie, reducerea amprentei de carbon către care trebuie să mergă peste 30% din resurse”.