Constantin Damov, Coaliția pentru Economie Circulară: Riscăm ca rapoartele de sustenabilitate, care sunt făcute să arătăm ce avem mai bine, să ajungă doar niște elemente de marketing

sept. 29, 2022 | Comunitatea CLCC

“Astăzi lucrăm cu câteva concepte în zona sustenabilității care sunt mai mult sau mai puțin măsurabile. Vorbim de o abordare voluntară sau nu, vorbim de sinceritate, vorbim de precizie, și vorbim până la urmă de impactul și în economia românească și – până la urmă – în legislație”, a declarat Constantin Damov, Președintele Coaliției pentru Economie Circulară, în cadrul dezbaterii profesionale CLCC “De la CSR la ESG”, organizată pe 15 septembrie.

“Sunt practician în zona reciclării, conduc astăzi cel mai mare grup de companii de reciclare din zona de Europa de Est care se află în România, Green Group. ESG încearcă să pună la un loc partea de externalizări de costuri de mediu, environmental, impactul nostru în comunitatea locală. Environment-ul cred că este zona care este cel mai ușor de măsurat, deoarece avem metode și avem o metrică. În zona de social și government, cel care face evaluarea are acces atât cât îi poate da compania care este evaluată. Cred ca ESG este și un examen de sinceritate pentru că lucrurile urâte niciodată nu vrem să le afișăm. Și atunci, rapoartele de sustenabilitate, care sunt făcute să arătăm ce avem mai bine, riscăm să ajungă doar niște elemente de marketing, o nouă metodă de marketing pe piața de capital în care să arătăm că noi suntem buni, să creăm un instrument pentru binele banilor. Ceea ce este important este crearea unui instrument pentru binele societății, pentru că acolo se vede sustenabilitatea”, a explicat Constantin Damov.

Potrivit acestuia, în România aceste raportări se fac în general la companiile mari, care au peste 500 de angajați, iar această raportare merge la ANAF. “Este o raportare obligatorie anuală astăzi acel raport de sustenbilitate, dar el poate fi înlocuit și cu o declarație de sustenabilitate de 2-3 pagini, în care declarăm că suntem sustenabili.  Și lucrurile chiar așa se întâmplă…”

Președintele Coaliției pentru Economie Circulară afirmă că în Europa avem un nivel mediu de circularitate de 13% la nivel economic, România fiind pe ultimul loc, cu 1,3-1,5%.  “Apar tot mai multe companii care sun evaluate și declarate că au rating tot mai bun de ESG, iar în economia circulară noi facem pași invers… Și mă întreb de ce nu există o corelare între ceea ce măsurăm , între ceea ce declarăm și noile piețe pe care  noi încercăm să le dezvoltăm?”

Înregistrarea întâlnirii „De la CSR la ESG” poate fi urmărită integral AICI.

Dezbatere digitală marca CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Luisiana Dobrinescu, despre declararea codului UIT: Dacă este și o diferență de 10 secunde, se emite procesul verbal de sancționare

„Confiscarea se face foarte ușor. Nu marfa se confiscă, ci contravaloarea mărfii. Există personal al Antifraudei care verifică din birou data, ora și minutul de intrare în țară a vehiculului, cu data, ora și minutul declarării codului UIT. Dacă este și o diferență de 10 secunde, o oră sau două, se emite procesul verbal de sancționare”, a afirmat Luisiana Dobrinescu, Managing Partner, Dobrinescu Dobrev SCA.

Sînziana Radu, (EY): Rațiunea implementării sistemului RO e-Transport necesită o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare

„Rațiunea implementării acestui sistem necesită, în mod evident, o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare. Pe cât vedem de necesară asigurarea unei colectări eficiente a taxelor și impozitelor, pe atât de multe provocări aduce acest sistem la nivelul mediului de afaceri, care depune eforturi considerabile pentru a se conforma acestei cerințe impuse de autorități”, a declarat Sînziana Radu, Manager Taxe indirecte, Ernst&Young (EY).

Dan Schwartz, consultant fiscal: Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri

„Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri, iar în loc să stăm la coadă pentru a depune un formular la un ghişeu ANAF, stăm la coadă online ca să furnizăm informaţiile solicitate, pentru că sistemele se blochează”, a declarat Dan Schwartz, consultant fiscal, Cofondator& Managing Partner RSM România.

Ştefan-Radu Oprea: Buget de 440 milioane de euro la Start-Up Nation, în 2024; programul ”Femei Antreprenor” ar putea debuta pe 30 iulie

Programul Start-Up Nation va continua şi în acest an, cu un buget din fonduri europene de peste 440 milioane de euro, iar la sfârşitul lunii iulie ar urma să demareze şi Programul “Femei Antreprenor”, a declarat la evenimentul de lansare a unei noi ediţii a “Cartei Albe a IMM-urilor din România”, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.

„Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”, o nouă dezbatere marca CLCC

CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării te invită la o nouă dezbatere profesională digitală, cu titlul „Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”. Cea de-a șasea dezbatere din acest an se va desfășura JOI, 18 iulie, începând cu ora 11.00, pe ZOOM.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA