Conf. Univ. Dr. Radu Dudău: Industriile intensive din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră sunt sub un asediu al pieței și în condiții tot mai restrictive prin pachetul Fit for 55

iul. 29, 2021 | Comunitatea CLCC

O nouă întâlnire a Comunității CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, desfășurată în luna iulie, a reunit în mediul virtual specialiști în domeniul energetic, pentru a discuta despre problematica energiei inteligente și sustenabile, obiective naționale și modalități de implementare, dar și posibilități de finanțare europeană a proiectelor verzi.

În această ediție, moderatorul întâlnirii, Constantin Rudnițchi – Director Executiv CLCC, i-a avut ca invitați speciali pe Radu Dudău – Cofondator și Director la Energy Policy Group, Conferențiar la Universitatea București, Dumitru Chisăliță – Președintele Asociației Energia Inteligenă, Cătălin Niță – Director Executiv, Federația Patronală Petrol și Gaze – FPPG și Georgian Florentin Albu – Director general Future Energy Leaders (FEL) România, Membru al Asociației Energia Inteligenă.

Radu Dudău – Cofondator și Director la Energy Policy Group, conferențiar la Universitatea București, a vorbit în cadrul întâlnirii despre Pactul Ecologic European și despre recentul pachet UE de propuneri legislative, Fit for 55.

La nivel global, dar mai cu seamă în UE, ne aflăm deja pe o traiectorie ireversibilă de tranziție energetică, iar pachetul Fit for 55 dă un caracter concret viziunii strategice generale (Pactul Ecologic European), introducând ținte și mecanisme noi. După cum a afirmat și Radu Dudău, modificările prin pachetul Fit for 55 vor duce la o scumpire a prețului carbonului, iar industriile care produc energia electrică și termică pe bază de cărbune vor suferi măsuri din ce în ce mai restrictive.

„Uniunea Europeană și-a asumat ținta de 55% pentru reducerea gazelor cu efect de seră pentru anul 2030. O creștere extrem de semnificativă față de nivelul de 40% de până acum. Principalul vector al acestei tranziții este mecanismul ETS (Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii de carbon). Aceste certificate au cunoscut o creștere explozivă a prețului în ultimii ani. Modificările care se preconizează prin pachetul Fit for 55 duc în mod inevitabil la o creștere a prețului carbonului. Astfel, industriile intensive din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon sunt sub un asediu al pieței și se confruntă cu condiții tot mai restrictive, care permit statului din ce în ce mai puține mijloace legale prin care să subvenționeze aceste entități economice (cum ar fi companiile de lignit și huilă)”, a explicat Radu Dudău.

Acesta a mai precizat și faptul că se preconizează ca din 2026, sistemul ETS de comercializare a certificatelor de emisii de carbon, aplicabil în prezent în sectorul energetic și în industrii cu emisii mari de CO2, precum și în aviația intracomunitară, să fie extinse la alte două sectoare cheie, și anume la clădiri și transporturi.

Radu Dudău este de părere că veniturile rezultate prin taxarea emisiilor de carbon trebuie să fie utilizate pentru crearea de mecanisme de compensare, în special pentru categoriile vulnerabile. Cu alte cuvinte, banii care se acumulează în acest fel, vor putea fi direcționați către consumatorii vulnerabili de energie prin diverse programe. Astfel, prin Pachetul Fit for 55 se pot accesa fonduri pentru protecția consumatorilor vulnerabili. „Pachetul Fit for 55 vine cu un mecanism nou, Social Climate Fund, care aduce în plus față de celelalte instrumente financiare o alocare de 72,2 de miliarde euro, bani care vor fi disponibili pentru protecția consumatorilor vulnerabili de energie, în sens larg (inclusiv pentru transporturi)”, a mai declarat Radu Dudău.

Pasivitatea, inacțiunea și lipsa de racordare la politicile europene duc la costuri și penalități foarte mari pentru România. Suntem printre singurele state beneficiare care nu au trimis încă nicio listă de proiecte sau scheme suport pentru Fondul pentru Modernizare, destinat transformării verzi a sectorului energetic. „Vorbim, în momentul de față de o sumă de peste 10 miliarde (la prețul actual al ETS) pentru România, iar pachetul Fit for 55 dublează Fondul pentru Modernizare. Cu alte cuvinte, vorbim de peste 20 de miliarde care vor fi disponibile doar pentru sectorul energetic românesc în deceniul 2021-2030. Este imperios ca, pe viitor, să maximizăm absorbția fondurilor europene”, a fost concluzia Radu Dudău.

Înregistrarea webinarului, din 22 iulie, despre Energie inteligentă și sustenabilă, poate fi urmărită integral AICI .

——————————————————-

Webinar marca CLCC

Evenimentul este organizat de CLCC, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

 

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Adrian Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global

După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY privind perspectiva strategiilor fiscale la nivel global. Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, adăugând o anumită marjă de incertitudine economică.

„Turismul în 2025, o nouă încercare”, tema dezbaterii CLCC din 24 aprilie

Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt creșterea fiscalității și scăderea valorii tichetelor de vacanță. Care este strategia de creștere a operatorilor din turism? Cum se adaptează la noile condiții? Te invităm să aflăm împreună pe 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în cadrul unei noi dezbatere profesionale digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Turismul în 2025, o nouă încercare”.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA