Companiile din IT, Construcţii, Agricultură şi HoReCa își reduc costurile, afectate de creșterea taxării

oct. 5, 2023 | Noutăți

Companiile din IT, Construcţii, Agricultură şi HoReCa au început să ia măsuri de reducere a costurilor, ca urmare a retragerii anumitor facilităţi fiscale şi a creşterii taxării, reiese dintr-o analiză realizată de platforma de recrutare online bestjobs.

„În acest context, noile măsuri fiscale propuse de Guvern afectează şi mai mult mediul de business, în special anumite domenii cheie. Retragerea anumitor facilităţi fiscale şi creşterea taxării complică strategiile de afaceri pentru companiile vizate, lucru vizibil şi în diminuarea eforturilor de recrutare, în contextul în care numărul de aplicări şi de candidaţi continuă să crească pe platforma de recrutare bestjobs. Pe lângă IT, şi companiile din Construcţii, Agricultură şi HoReCa au început deja să ia măsuri de reducere a costurilor, astfel că angajează doar pentru posturile esenţiale pe care le au libere. Numărul ofertelor de joburi din aceste domenii a stagnat la nivelul lunilor de vară”, se precizează într-un comunicat bestjobs.

Datele centralizate arată că media ofertelor pentru sectorul Construcţii, publicate pe platformă în ultimele trei luni, este cu 40% mai mică decât în aceleaşi luni din 2022. „Cu toate acestea, spre deosebire de activitatea din 2022, cererea de specialişti în Construcţii şi Instalaţii a fost foarte mare la începutului lui 2023, numărul de joburi postate pe bestjobs în primul trimestru din 2023 fiind aproape egal cu numărul celor postate în primele 6 luni din 2022”, susţine Ana Vişian, director de Marketing în cadrul platformei online.

Statistica evidenţiază că salariile angajaţilor români au început, deja, să înregistreze scăderi, salariul mediu net din luna iulie fiind cu 35 lei mai mic faţă de luna iunie 2023, iar cele mai scăzute salarii au fost înregistrate în hoteluri şi restaurante, cu puţin peste 2.500 lei, net.

În prezent, pe bestjobs, cele mai căutate poziţii din domeniile vizate de noile măsuri fiscale au următoarele salarii: Construcţii şi Instalaţii – Inginer constructor senior (1.700 – 2.400 euro, net), Inginer proiectant instalaţii şi ofertare (1.500 – 2.200 euro, net), Inginer reţele hidrotehnice (1.600 – 2.200 euro, net), Inginer sudor (1.500 – 2.000 euro, net); Industria alimentară – Operator pasteurizare (700 – 800 euro, net), Inginer tehnolog cofetărie (1.000 – 1.500 euro, net), Măcelar (500 – 700 euro, net); Agricultură – Inginer agronom (1.000 – 1.700 euro, net), Coordonator siloz (1.100 – 1.400 euro, net) şi Specialist irigaţii (1.000 – 1.300 de euro, net). AGERPRES

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Georgiana Iancu: România vrea e-Factura fără ca beneficiarii să-şi mai dea acordul să primească facturile în format electronic

„Principalul motiv pentru care România a solicitat derogare din partea Consiliului Uniunii Europene pentru aplicarea sistemului e-Factura este ca beneficiarii să nu-şi mai dea acordul pentru a primi facturile în format electronic”, a declarat Georgiana Iancu, Partener şi Liderul Departamentului de Taxe Indirecte şi Digitalizare Fiscală, Ernst&Young.

România, din nou cu cel mai mare decalaj de TVA din UE

România se menţine pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene la neîncasarea TVA, cu un deficit estimat la 36,7% la nivelul anului 2021, în scădere uşoară de la 37,3% în 2020, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene care analizează datele din anii menţionaţi.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA