Coaliția pentru Libertatea Comerțului și Comunicării: propuneri de măsuri pentru sprijinirea economiei

mai 27, 2020 | Aparitii si Comunicate

Coaliția pentru Libertatea Comerțului și Comunicării (CLCC) a realizat o consultare a membrilor săi cu privire la măsurile de sprijin care ar trebui adoptate de către Administrația și de către Guvernul României.

Astfel, CLCC propune adoptarea următoarelor măsuri menite să susțină economia:

Predictibilitate. Managerii și antreprenorii companiilor românești înțeleg că situația pandemiei a necesitat luarea unor decizii rapide, adaptate crizei sanitare. Dar este nevoie ca, în următoarea perioadă, aplicarea deciziilor care vizează agenții economici să devină predictibile, în sensul de a permite firmelor o minimă perioadă de pregătire, de achiziții, dacă este cazul, și să existe un termen clar de aplicare.

Programe de granturi pentru companii. Există în derulare o serie de programe dedicate companiilor, dar antreprenorii cred că este nevoie ca firmele să aibă acces la granturi (sume nerambursabile) din fonduri europene sau naționale. CLCC propune oferirea unor granturi de 1.000 euro per angajat pentru companiile mici și mijlocii. Sumele ar trebui să fie direcționate de către companii exclusiv pentru plata furnizorilor și a utilităților (apă, energie, gaze naturale). Măsura ar fi utilă pentru a nu dezvolta un blocaj financiar la nivelul economiei.

Program pentru păstrarea angajaților. Legislația în vigoare oferă facilități companiilor pentru a angaja tineri, persoane vârstnice sau șomeri, dar este nevoie ca întreprinderile să fie încurajate să își păstreze actualii angajați, în care au investit și care cunosc procedurile companiei. De aceea, propunem un program prin care salariul angajaților să fie suportat parțial de companie, parțial de bugetul asigurărilor sociale. Programul se va derula doar în cazul companiilor aflate în dificultate și pe o perioadă limitată de timp.

Încurajarea consumului de produse fabricate în România. Companiile românești activează în piața comună europeană, dar consumatorul român poate fi informat explicit asupra produselor fabricate în țară. Propunem ca produsele fabricate în România să aibă un semn distinctiv pe etichetă, de exemplu culorile drapelului național.

O abordare regională. Este clar că majoritatea firmelor din mediul rural (comerț, servicii și alte domenii) sunt mai vulnerabile în fața crizei, de aceea propunem ca pentru o perioadă limitată de timp (6-9 luni) firmele care își desfășoară activitatea în zona rurală să beneficieze de facilități fiscale (reducerea impozitului pe venit/profit, reducerea contribuțiilor de asigurări sociale).

Crearea unui program similar IMM Invest pentru companiile mari. Companiile cu peste 250 de salariați nu se pot califica pentru programul IMM Invest, de aceea propunem extinderea programului astfel încât să poată aplica și companiilor care au mai mult de 250 de salariați.

Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării are circa 2.000 de membri, din sectoare ale economiei foarte diferite, cu o cifră de afaceri cumulată de aproximativ 50 miliarde lei și un număr total de angajați de peste 36.000. Coaliția își manifestă deschiderea la dialog cu reprezentanți ai Parlamentului României, ai Guvernului, ai administrației centrale și locale pe aceste teme, dar și pe alte teme care privesc mediul de afaceri.

Constantin Rudnițchi

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Sorin Mierlea, InfoCons: Sunt anumite zone de comerț care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri

Sorin Mierlea, InfoCons: Sunt anumite zone de comerț care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri

„Sunt anumite zone de comerț, chiar anumite hipermarketuri care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri, care nu știu dacă se încadrează neapărat la contrabandă, fiindcă contrabanda înseamnă și o parte de infracțiune cu privire la neplata unor taxe către statul respectiv”, a declarat Președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

Ana Maria Munteanu, despre traficul de produse de protecție a plantelor: Cu cât se vor interzice mai multe substanțe active, cu atât traficul ilicit va fi mult mai intens

„Din păcate, până în acest moment, contrafacerea produselor de protecție a plantelor nu a fost o prioritate pentru autorități, chiar dacă un produs contrafăcut de protecție a plantelor este extrem de periculos atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea umană, mai ales prin prisma mâncarii care la un moment dat ajunge pe mesele noastre”, a declarat Ana Maria Munteanu, Vicepreședinte al Grupului de Luptă Împotriva Contrafacerii CropLife Europa și Manager Program Lupta Împotriva Traficului Ilicit la nivel Global în cadrul Syngenta.

Oana Iacob, JTI : Nivelul contrabandei cu ţigarete din martie, de aproape 10%, înseamnă pierderi anualizate la buget de 400 milioane euro

Nivelul contrabandei cu ţigarete înregistrat în martie, de aproape 10%, înseamnă pierderi anualizate la buget de circa 400 de milioane de euro, a declarat Oana Claudia Iacob, Government Relations Manager JTI Romania, la webinarul “Contrabanda, duşmanul ignorat al pieţei libere şi al bugetului”, organizat de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC).

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA