CLCC cere clarificări: de ce sunt închise magazine alimentare?

mart. 24, 2020 | Aparitii si Comunicate

CLCC reclamă închiderea abuzivă a unor unități economice ale membrilor săi și solicită Comitetului Național pentru Situații de Urgență, precum și tuturor autorităților cu atribuții în domeniu, să facă precizări clare și urgente privind interpretarea prevederilor Ordonanței militare nr. 2/21.03.2020.

CLCC aduce la cunoștința autorităților că activitatea unora dintre membrii săi (precum Xpress și Inmedio) este complet restricționată din cauza interpretării excesive de către anumite autorități de aplicare a legii a prevederilor Ordonanței militare 2/2020, care stipulează clar că vânzarea produselor alimentare face excepție de la suspendarea temporară a activităților de comercializare cu amănuntul.

Activitatea multor agenți economici este deja grav afectată, astfel încât considerăm inoportună și nemotivată legal închiderea magazinelor alimentare și de distribuție a presei din incinta supermarketurilor, mai ales în condițiile în care ministrul de interne a declarat că restricțiile se aplică doar unităților comerciale din incinta mall-urilor.

Precizăm că unitățile economice menționate mai sus, închise de Poliția Locală, se încadrează la excepția prevăzută de art. 2 alin. 1 al Ordonanței 2/2020, întrucât desfășoară activitate de comercializare a produselor alimentare. În plus, magazinele a căror activitate a fost suspendată temporar funcționează în baza autorizației eliberate de direcțiile sanitar-veterinare competente, autorizație obligatorie pentru magazinele care comercializează produse alimentare. Dovada îndeplinirii acestor condiții a fost și se probează, în fața organelor de control, cu certificatul constatator eliberat de Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București, document ce se află afișat, la loc vizibil, pe perete, conform dispozițiilor legale în vigoare.

CLCC consideră că, în această perioadă nesigură din punct de vedere social și economic, este nevoie de reglementări clare, precise, precum și de acțiuni de control menite să aducă un plus de siguranță, dar care nu exced prevederilor legale în vigoare și dreptului la informare a populației.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Georgiana Iancu: România vrea e-Factura fără ca beneficiarii să-şi mai dea acordul să primească facturile în format electronic

„Principalul motiv pentru care România a solicitat derogare din partea Consiliului Uniunii Europene pentru aplicarea sistemului e-Factura este ca beneficiarii să nu-şi mai dea acordul pentru a primi facturile în format electronic”, a declarat Georgiana Iancu, Partener şi Liderul Departamentului de Taxe Indirecte şi Digitalizare Fiscală, Ernst&Young.

România, din nou cu cel mai mare decalaj de TVA din UE

România se menţine pe primul loc între statele membre ale Uniunii Europene la neîncasarea TVA, cu un deficit estimat la 36,7% la nivelul anului 2021, în scădere uşoară de la 37,3% în 2020, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene care analizează datele din anii menţionaţi.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA