Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 3,3%, în primul trimestru

mai 17, 2024 | Noutăți

Cifra de afaceri din industrie a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 3,3%, în primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+4,6%), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate vineri.

 

Sursa foto: insse.ro

 

Industria extractivă a scăzut cu 24,3%.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (+9,1%), industria energetică (+6,6%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,4%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 1,6%.

 

Sursa foto: insse.ro


 

În luna martie 2024 comparativ cu februarie, cifra de afaceri din industrie a crescut, în termeni nominali, pe total, cu 6,9%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+7,1%) şi în industria extractivă (+1,6%).

Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,7%), industria energetică (+7,6%), industria bunurilor de uz curent (+6,9%), industria bunurilor de capital (+6,9%) şi industria bunurilor intermediare (+6,5%).

 

Sursa foto: insse.ro


 

Faţă de martie 2023, cifra de afaceri din industrie a scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 0,5%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă cu 22,1%. Industria prelucrătoare a crescut cu 0,4%.

Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria energetică (+10,1%), industria bunurilor de capital (+6,4%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,2%). Scăderi au înregistrat industria bunurilor intermediare (-7%) şi industria bunurilor de uz curent (-5,6%). AGERPRES

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Sorin Mierlea, InfoCons: Sunt anumite zone de comerț care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri

Sorin Mierlea, InfoCons: Sunt anumite zone de comerț care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri

„Sunt anumite zone de comerț, chiar anumite hipermarketuri care fac importuri paralele din punct de vedere al unor branduri, care nu știu dacă se încadrează neapărat la contrabandă, fiindcă contrabanda înseamnă și o parte de infracțiune cu privire la neplata unor taxe către statul respectiv”, a declarat Președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

Ana Maria Munteanu, despre traficul de produse de protecție a plantelor: Cu cât se vor interzice mai multe substanțe active, cu atât traficul ilicit va fi mult mai intens

„Din păcate, până în acest moment, contrafacerea produselor de protecție a plantelor nu a fost o prioritate pentru autorități, chiar dacă un produs contrafăcut de protecție a plantelor este extrem de periculos atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea umană, mai ales prin prisma mâncarii care la un moment dat ajunge pe mesele noastre”, a declarat Ana Maria Munteanu, Vicepreședinte al Grupului de Luptă Împotriva Contrafacerii CropLife Europa și Manager Program Lupta Împotriva Traficului Ilicit la nivel Global în cadrul Syngenta.

Oana Iacob, JTI : Nivelul contrabandei cu ţigarete din martie, de aproape 10%, înseamnă pierderi anualizate la buget de 400 milioane euro

Nivelul contrabandei cu ţigarete înregistrat în martie, de aproape 10%, înseamnă pierderi anualizate la buget de circa 400 de milioane de euro, a declarat Oana Claudia Iacob, Government Relations Manager JTI Romania, la webinarul “Contrabanda, duşmanul ignorat al pieţei libere şi al bugetului”, organizat de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC).

Coaliția PRO DEEE: După 9 ani avem o lege privind DEEE (deșeurile de echipamente electrice și electronice)

„După mai bine de 2 ani de discuții, întâlniri, prezentări și dezbateri pe marginea OUG 5/2015, legea privind DEEE (deșeurile de echipamente electrice și electronice) – legea 127/2024 a fost  promulgată de Președinte prin decretul 845 din 10 mai 2024, iar în data de 14.05.2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și produce efecte”, apare scris pe site-ul Coaliției PRO DEEE.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA