CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică, în creştere uşoară, în mai; rata inflaţiei, anticipată la 5,45%, în următoarele 12 luni

iun. 28, 2024 | Noutăți

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut uşor, în luna mai, cu 0,3 puncte, până la valoarea de 47,4 de puncte, iar peste jumătate dintre analiştii asociaţiei (53%) anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni, până la 5,45%.

Potrivit unui comunicat de presă al CFA România, transmis AGERPRES, majorarea Indicatorului de Încredere Macroeconomică s-a datorat creşterii cu 1,1 puncte a componentei de condiţii curente a indicatorului.

De asemenea, rata anticipată a inflaţiei, pentru orizontul de 12 luni (iunie 2025), s-a redus faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 5,45%. În acelaşi timp, aproximativ 53% dintre participanţi anticipează o reducere a ratei inflaţiei, în următorul an.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, în jur de 88% dintre participanţi prognozează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru următoarele şase luni, este de 5,0130 lei pentru un euro, în timp ce pentru 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0605 lei pentru un euro.

“Luna mai a adus o ajustare în sens crescător a deficitului bugetar aşteptat pentru acest an. Anticipaţiile atât în ceea ce priveşte rata inflaţiei, cât şi ratele de dobânda au reintrat în trendul descendent. Însă reducerea ratei inflaţiei către ţintă va fi lentă, principalul risc fiind politica fiscală”, a declarat, în comunicatul citat, Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 12 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Cercetarea are loc în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). AGERPRES

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Adrian Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global

După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY privind perspectiva strategiilor fiscale la nivel global. Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, adăugând o anumită marjă de incertitudine economică.

„Turismul în 2025, o nouă încercare”, tema dezbaterii CLCC din 24 aprilie

Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt creșterea fiscalității și scăderea valorii tichetelor de vacanță. Care este strategia de creștere a operatorilor din turism? Cum se adaptează la noile condiții? Te invităm să aflăm împreună pe 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în cadrul unei noi dezbatere profesionale digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Turismul în 2025, o nouă încercare”.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA