O nouă întâlnire a Comunității CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, desfășurată în luna iulie, a reunit în mediul virtual specialiști în domeniul energetic, pentru a discuta despre problematica energiei inteligente și sustenabile, obiective naționale și modalități de implementare, dar și posibilități de finanțare europeană a proiectelor verzi.
În această ediție, moderatorul întâlnirii, Constantin Rudnițchi – Director Executiv CLCC, i-a avut ca invitați speciali pe Conf. Univ. Dr. Radu Dudău – Cofondator și Director la Energy Policy Group, Consilier personal al Ministrului Energiei, Conferențiar la Facultatea de Filosofie a Universității București, Dumitru Chisăliță – Președintele Asociației Energia Inteligenă, Cătălin Niță – Director Executiv, Federația Patronală Petrol și Gaze – FPPG și Georgian Florentin Albu – Director general Future Energy Leaders (FEL) România, membru al Asociației Energia Inteligenă.
Cătălin Niță, Directorul Executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), a vorbit în cadrul întâlnirii despre tranziția către o energie verde în vederea realizării obiectivelor Green Deal, precum și despre cum creșterea importurilor de energie electrică și gaze îi va influența, în viitor, pe consumatorii industriali.
După cum a afirmat și Cătălin Niță, scopul principal al FPPG este acela de a oferi o voce industriei care exploatează hidrocarburi în România de peste 160 de ani și de a încerca să explice necesitatea acestei industrii tuturor celor cu care interacționează direct.
Directorul Executiv al FPPG este de părere că tranziția către o energie verde este deja începută, iar dezideratele sunt mai mult decât ambițioase. În România, presiunea în realizarea obiectivelor Green Deal nu este atât de mare, deoarece avem un mix energetic foarte echilibrat.
„Presiunea faptică, în România, nu este atât de mare, deoarece avem un mix energetic foarte echilibrat, regenerabilele având anul acesta o pondere de 40% în producția de energie electrică, iar cărbunele este în scădere. România nu are o presiune atât de mare, prin prisma faptului că industria, din păcate, nu mai este atât de bogată și, deci, producătoare de dioxid de carbon, ca în alte țări vestice, lucru care ne permite să fim mai flexibili în contextul Green Deal”, a explicat Cătălin Niță. Acesta a mai punctat și faptul că, un mijloc bun de tranziție este gazul, pentru că nu are atât de multe părți negative precum alte hidrocarburi și pentru că noi îl avem din abundență.
Presiunea în realizarea obiectivelor Green Deal nu este atât de mare în ceea ce privește industria, însă companiile noastre încep să resimtă o presiune în ceea ce privește prețul. „Industria nu are o presiune atât de mare în realizarea obiectivelor Green Deal, deoarece nu produce mult curent electric din cărbune, însă există o presiune pe companiile noastre în ceea ce privește prețul. Din păcate, piața gazelor a fost atipică anul trecut din cauza Covid 19. Prețul gazelor a scăzut, lucru ce a determinat și o scădere a investiției în producție, în România. Declinul natural a fost accentuat de măsurile legislative (OUG 114), ale căror efecte abia acum începem să le resimțim. Cu alte cuvinte, a fost un concurs de evenimente nefericite, care, din păcate, este posibil să crească prețurile și care nu poate fi contracarat din producția internă. Nefiind economic pentru companii să facă investiții, nu a fost posibilă creșterea producției”, a mai punctat Cătălin Niță.
O statistică prezentată de domnul Niță, realizată de TransGaz, arată faptul că până în anul 2030, vom depăși procentul de 40% care reprezintă necesarul din import de energie electrică și de gaz. Prin comparație, acest procent, în anul 2016, era de doar 2%. Acesta a tras și un semnal de alarmă referitor la consumatorii industriali: „Bineînțeles că, în cazul importului, prețul îl face cel care aduce gazele și nu piața internă. Acest lucru este îngrijorător pentru ceea ce înseamnă consumatorii industriali”.
„Prețurile nu vor scădea, chiar dacă vom aduce capacități regenerabile, verzi, fie eoliene, fie fotovoltaice. Aceste investiții trebuie făcute, fie din fonduri proprii, fie prin intermediul investitorilor. Pe viitor, va trebui să ne gândim foarte serios cum eficientizăm consumul resurselor și al energiei”, a fost concluzia Directorului Executiv al Federația Patronală Petrol și Gaze, Cătălin Niță.
Înregistrarea webinarului, din 22 iulie, despre Energie inteligentă și sustenabilă, poate fi urmărită integral AICI .
——————————————————-
Webinar marca CLCC
Evenimentul este organizat de CLCC, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.