AURELIAN MARIN: LITORALUL ROMÂNESC ESTE ÎNTR-UN PROCES PROFUND DE TRANSFORMARE ÎN ULTIMII 6-7 ANI

aug. 17, 2022 | Comunitatea CLCC

În cadrul dezbaterii CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării) din luna iulie, despre situația actuală a turismului românesc, Aurelian Marin, Manager General Paradis Vacanțe de Vis, a precizat că litoralul nostru este în plin proces de transformare față de anii anteriori când existau hoteluri nefuncționale.

„În 2022 vedem un un litoral în care majoritatea hotelurilor au fost renovate și reabilitate, doar punctual mai există hoteluri care încă nu au fost vândute sau care nu sunt funcționale.”, spune Aurelian Marin.

Referitor la numărul de turiști comparativ cu anii anteriori, invitatul a menționat care este situația de pe litoral la momentul actual: „Astăzi, lucrurile stau în felul următor: luna iunie pe litoral a fost mai bună decât în 2021, după care a urmat luna iulie, destul de problematică. Numărul de turiști a fost foarte mic în toate stațiunile, cu precădere în Mamaia. Acum ne aflăm într-o oarecare stare de normalitate, dar în continuare cred că numărul de turiști pe litoral este mai mic decât anul trecut în aceeași perioadă.”

În privința stațiunilor s-a remarcat o mutare a centrelor de interes către sudul litoralului: „O analiză pe care am făcut-o zilele trecute, ne-a arătat următorul lucru: pentru Mamaia există o scădere de 22% față de anul trecut, vorbim despre turiști care s-au cazat până la această dată sau care au rezervări până la sfărșitul sezonului; am constatat o creștere de 7% pentru Eforie Nord și o creștere de 5% pentru stațiunile din Sud, (de la Olimp până la Mangalia). Nu avem cifre relevante pentru Costinești, Vama Veche și Eforie Sud în acest moment.”, a menționat Aurelian Marin.

Ca explicație la această migrare a turiștilor către sudul litoralului, Managerul General Paradis Vacanțe de Vis a semnalat faptul că hotelurile nou renovate din această zonă au fost mai promovate însă, există și posibilitatea ca raportul calitate-preț să fi avut și el impact.

De asemenea, o altă problemă semnalată, îndeosebi pentru stațiunea Mamaia, este plaja și parcarea. „Iar dacă revenim la anul acesta, cred într-adevăr că cele două subiecte: plaja și parcarea, și-au pus o amprentă asupra a ceea ce se întâmplă în Mamaia. Lărgirea plajei, în final, este un lucru extraordinar pentru noi ca litoral dar, din păcate, s-a dovedit că în egală măsură poate fi un lucru negativ pentru Mamaia, la pachet cu această parcare care, într-adevăr, avea o valoarea mult prea mare.”, a mai spus acesta.

Totodată, românii nu mai sunt suficienți pentru susținerea turismului. Experiența împărtășită de hotelieri arată faptul că principala cauză a lipsei de turiști pe litoral este lipsa zborurilor charter la Constanța. „De ce nu avem zboruri charter? Pentru că este foarte greu să convingi un operator să își riște banii cu un zbor charter în condițiile în care România nu este o destinație cunoscută.”, a concluzionat Aurelian Marin.

Înregistrarea întâlnirii ROMÂNIA, BULGARIA SAU GRECIA? CE ALEG TURIȘTII ROMÂNI poate fi urmărită integral AICI.

Dezbatere digitală marca CLCC
Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Dan Schwartz, Consultant fiscal: Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse, riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative

Dan Schwartz, Consultant fiscal: Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse, riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative

„Dacă nu se vor face ajustări la măsurile propuse riscurile pentru România și pentru economia românească sunt semnificative. Măsurile propuse vin la pachet cu schimbări radicale și creșteri de taxe care afectează întregul mediu de afaceri”, a declarat Dan Schwartz, Consultant fiscal, Cofondator& Managing Partner RSM România.

Constantin Rudnițchi: Mai importante decât prevederile pachetului fiscal sunt principiile pe care le descoperim

„Mai importante decât prevederile pachetului fiscal sunt principiile pe care le descoperim. Din păcate, modul în care este construită noua lege fiscală arată un stat lipsit de mijloacele de a aduce venituri la buget, o agenție fiscală, mai precis, care a abandonat lupta cu evaziunea sau cu optimizarea agresivă și tratează toate companiile ca și cum ar evita plata taxelor și impozitelor”, apare scris într-un material RFI România, realizat de către Constantin Rudnițchi, jurnalist și director executiv CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării.

Anul 2022, cel mai profitabil pentru companiile româneşti

Companiile româneşti s-au bucurat, anul trecut, de venituri şi profituri fără precedent iar pentru 2023 se previzionează, în continuare, creşterea profiturilor şi a profitabilităţii pe fondul reducerii semnificative a costurilor la energie, arată o analiză realizată de o platformă de business intelligence.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA