Andrei Cionca: Observăm o scădere de peste un punct în încrederea managerilor români în economia României

apr. 16, 2025 | Noutăți

Indicele Confidex privind încrederea în economie este 51,3 pentru primul semestru din 2025, aproape identic cu cel din semestrul II din 2024 (52), dar în scădere față de cel din primul semestru din 2024, când se situa la 52,5, a afirmat inițiatorul studiului CONFIDEX, Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity ROCA și Agista.

‘După cum știți, acest indice tradițional este mai ridicat primăvara și mai scăzut pe măsură ce se apropie toamna. Acum, în dinamica lui față de ultimul semestru, față semestrul 2 al anului anterior, aș spune că este o scădere nu foarte accentuată, dar dacă totuși gândim în sezonalitate și anume că benchmark-ul cu care trebuie să-l comparăm ar fi semestrul I al anului trecut, observăm totuși o scădere de peste un punct în încrederea managerilor români în economia României. O concluzie care devine o constantă la nivelul indicelui Confidex în cei 5 ani de zile este că, pe măsură ce companiile sunt mai mari, încrederea managerilor români în economie crește și puteți observa aici o diferență de aproape 4 puncte între companiile cu cifră de afaceri sub 1 milion de euro și companiile cu cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro. Acest gap se mărește’, a spus Andrei Cionca, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit unui comunicat al companiei, antreprenorii români se află într-un echilibru fragil între optimism și îngrijorare. Ei simt presiunea unui context global tot mai instabil, dar nu intră în panică, ci dimpotrivă, se bazează pe experiența trecutului și pe capacitatea de adaptare.

Cea de-a 12-a ediție a studiului Confidex, susținut de fondurile de private equity ROCA, Agista și de CITR, condus pe un eșantion de peste 500 de manageri de top, confirmă acest sentiment mixt: 64% dintre manageri se așteaptă ca economia globală să se înrăutățească (55%), dar 42% cred că situația propriei companii va rămâne stabilă, în timp ce 26% se așteaptă la o îmbunătățire a situației propriilor companii. În România, mediul de afaceri pare să fi învățat să funcționeze în incertitudine, să meargă mai departe chiar și atunci când nu există claritate.

Conform cercetării, companiile din domeniul serviciilor se dovedesc a fi cele mai optimiste, cu un indice de încredere de 52,7, urmate de cele din IT (52,9). Pe de altă parte, sectorul agricol adoptă o atitudine mai prudentă (indice de 45,7), în contextul complicării situației generale din domeniu.

‘Antreprenorii români dau dovadă de forță și adaptabilitate. Pentru al treilea semestru consecutiv, încrederea în economie rămâne stabilă – un semn că mediul de afaceri a învățat lecțiile ultimilor ani. Confidex ne arată și o direcție clară: avem nevoie de un mediu care susține creșterea și atrage capital în zonele care pot face diferența. Deși contextul global e tot mai instabil, companiile românești par să fi dezvoltat anticorpii necesari ca să meargă mai departe, chiar și în mijlocul turbulențelor. Abordarea tradițională nu mai este viabilă. Încurajator, însă, e că tot mai mulți antreprenori români vor să capitalizeze potențialul pieței, mai ales dacă ecosistemul de investiții le susține inițiativele. În spatele acestei reziliențe stă o viziune tot mai clară: construirea unor afaceri sustenabile, care nu răspund doar prezentului, ci modelează viitorul economic al României’, a declarat Andrei Cionca.

Cu un procent al încrederii față de investitori de 81%, managerii și antreprenorii resimt nevoia unui rol din ce în ce mai pronunțat al acestora în economie. Astfel, 32% dintre manageri declară că ar avea nevoie de sprijin financiar din partea investitorilor, aceștia fiind percepuți ca parteneri valoroși pentru stabilitatea financiară a companiilor, dar și ca suport pentru dezvoltarea strategiilor de business, care să susțină navigarea prin provocările actuale și să ducă la scalarea afacerilor. Managerii consideră că investitorii contribuie semnificativ la stabilitatea financiară a companiilor în care investesc, cu 72% din respondenți recunoscând această contribuție.

‘Investitorii privați joacă un rol-cheie în dezvoltarea economiei românești, mai ales acum, când provocările sunt tot mai mari. Antreprenorii știu că un investitor bun înseamnă mai mult decât capital – înseamnă și viziune, experiență și parteneriat. Sprijinul lor poate face diferența între stagnare și scalare. Totuși, este crucial să abordăm această relație cu prudență. Persistă încă mitul că investitorii urmăresc doar profitul rapid, iar această percepție creează o barieră. De aceea, parteneriatele bazate pe încredere și obiective comune sunt esențiale pentru o creștere sănătoasă și durabilă’, a explicat Andrei Cionca.

Rezultatele ediției a 12-a a studiului Confidex indică o tendință generală de precauție în privința contextului economic actual, marcat de incertitudini și riscuri. Majoritatea managerilor (57%) prognozează o accentuare a inflației, iar 39% se așteaptă ca PIB-ul României să scadă în următoarele luni. Aceste proiecții sunt amplificate de așteptările de creștere a ratei șomajului (49% dintre respondenți) și de deprecierea leului față de euro (54% dintre respondenți).

În ceea ce privește percepția asupra evoluției propriei afaceri, 41% dintre manageri afirmă că situația companiei lor s-a deteriorat în ultimele 6 luni, iar jumătate dintre aceștia cred că lucrurile se vor înrăutăți pe termen scurt. În același timp, s-a înrăutățit și percepția cu privire la evoluția macroeconomică în ultimele 6 luni, astfel că 79% dintre manageri resimt o depreciere a stării economiei globale și 72% a economiei europene.

Managerii păstrează o atenție deosebită asupra costurilor operaționale, 73% dintre respondenți anticipând o creștere a cheltuielilor de producție și funcționare în următoarele 6 luni, ceea ce le poate influența strategiile de prețuri. Totodată, pentru perioada următoare, managerii își concentrează atenția asupra unor aspecte esențiale pentru securizarea și dezvoltarea afacerilor. Prioritățile identificate în ediția a 12-a a studiului includ îmbunătățirea relațiilor cu clienții (29%) și creșterea vânzărilor (47%), dar și diversificarea investițiilor.

Diversificarea produselor continuă să fie percepută ca principala oportunitate, 23% dintre manageri subliniind acest aspect. Această oportunitate se manifestă în diverse sectoare, inclusiv industrie, construcții, comerț / FMCG și energie. Topul oportunităților este completat de accesul mai facil pe piețele internaționale (15%) și de digitalizare / tehnologizare (13%). Deși aceste aspecte sunt, în principal, asociate cu sectorul IT, toate sectoarele identifică un potențial semnificativ în sporirea productivității prin intermediul automatizării. Alte oportunități relevante reliefate de studiu sunt creșterea investițiilor (12%) și atragerea de noi clienți (11%), ambele înregistrând o ușoară creștere comparativ cu S2 2024. De asemenea, se observă o evoluție pozitivă a percepției asupra posibilității de stimulare a cererii din piață. Aproximativ 10% dintre companii cred că reducerea incertitudinilor ar putea genera noi oportunități de dezvoltare.

Confidex este singurul studiu longitudinal din România care măsoară încrederea managerilor români în economie și descifrează provocările cu care se confruntă mediul de business local, se arată în comunicat. Cercetarea a ajuns la ediția cu numărul 12. AGERPRES

 

Sursă foto: LinkedIn – Andrei Cionca

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Adrian Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global

După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY privind perspectiva strategiilor fiscale la nivel global. Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, adăugând o anumită marjă de incertitudine economică.

„Turismul în 2025, o nouă încercare”, tema dezbaterii CLCC din 24 aprilie

Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt creșterea fiscalității și scăderea valorii tichetelor de vacanță. Care este strategia de creștere a operatorilor din turism? Cum se adaptează la noile condiții? Te invităm să aflăm împreună pe 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în cadrul unei noi dezbatere profesionale digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Turismul în 2025, o nouă încercare”.

Expansiunea comerțului online impulsionează piața logistică și industrială din România

România se află într-un proces accelerat de transformare a pieței de e-commerce, generând o cerere tot mai mare pentru spații logistice și industriale. Conform raportului „Quo Vadis E-commerce” realizat de Cushman & Wakefield, comerțul online continuă să fie un motor de creștere pentru sectorul industrial și logistic, generând oportunități semnificative pentru dezvoltatori și investitori.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA