Ana Maria Munteanu, despre traficul de produse de protecție a plantelor: Cu cât se vor interzice mai multe substanțe active, cu atât traficul ilicit va fi mult mai intens

iun. 20, 2024 | Comunitatea CLCC

„Din păcate, până în acest moment, contrafacerea produselor de protecție a plantelor nu a fost o prioritate pentru autorități, chiar dacă un produs contrafăcut de protecție a plantelor este extrem de periculos atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea umană, mai ales prin prisma mâncarii care la un moment dat ajunge pe mesele noastre”, a declarat Ana Maria Munteanu, Vicepreședinte al Grupului de Luptă Împotriva Contrafacerii CropLife Europa și Manager Program Lupta Împotriva Traficului Ilicit la nivel Global în cadrul Syngenta, în cadrul dezbaterii profesionale CLCC (Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării) cu titlul Contrabanda, dușmanul ignorat al pieței libere și al bugetului, desfășurată în 13 iunie. 

„În afară de faptul că înglobează și un cumul de alte infracțiuni, aici avem de-a face și cu grupuri serioase de criminalitate organizată, care fac trafic ilicit cu astfel de produse la un nivel destul de mare. Pot fi introduse cantități de ordinul sutelor de kilograme de substanțe active, majoritatea interzise la nivelul Uniunii Europene, și substanțe care nu sunt testate și vândute ca produs finit, inclusiv pe piața din România”, atenționează reprezentanta CropLife Europa.  

Ana Maria Munteanu a menționat că minimizarea acestui fenomen se poate realiza prin colaborare: Organizăm workshopuri și traininguri în așa fel încât fiecare parte implicată să conștiențizeze din ce în ce mai mult că trebuie să colaborăm.” 

„La nivel european, traficul de produse de protecție a plantelor, contrafăcute și ilegale, este undeva la 14%, dar trebuie să ținem cont că, deocamdată, nu suntem la un nivel de raportare și identificare destul de performant. Datele actuale se bazează, strict, pe raportările făcute de către poliție sau de punctele vamale.”  

„Nu se raportează totul, pentru că, de exemplu, avem și situații când majoritatea produselor care intră pe piață nu intră sub formă finită. În momentul în care intră prin punctul vamal ele nu intră prin activități de contrabandă, intră perfect legal, însă prin falsificarea documentelor. De obicei, anumite persoane, grupuri sau companii comandă substanța activă (care este interzisă în UE) în cantități masive, din China sau alte țări. Această subtanță nu se declară, ci i se schimbă eticheta și este trecută ca fertilizator sau detergent”, completează vicepreședintele Grupului de Luptă Împotriva Contrafacerii CropLife Europa.  

În continuare, Ana Maria Munteanu a precizat că acest mod ilegal de operare reprezintă principalul motiv al colaborării: „Trebuie să colaborăm cu toții și să facem, periodic, aceste întâlniri de training, în care noi să vorbim despre care sunt noile trenduri, noile moduri de operare și bineînțeles, adaptarea analizei de risc a punctelor vamale, în așa fel încât să poată fi depistate aceste transporturi suspecte.”  

Ana Maria Munteanu a vorbit despre operațiunea Silver Axe, coordonată de Europol, care este dedicată exclusiv luptei împotriva traficului ilicit cu produse de protecție a plantelor contrafăcute 

„Încurajăm foarte mult această colaborare cu partea privată, pentru că este extrem de productivă și, bineînțeles, trebuie să dezvoltăm mai mult acest program de conștientizare și să transmitem mesaje către oamenii, către consumatori, să fie extrem de atenți, pentru că sunt anumite elemente pe care trebuie să le aibă în vedere.” 

Cu cât se vor interzice mai multe substanțe active, cu atât traficul ilicit va fi mult mai intens!

„Tocmai am lansat în parteneriat cu TRACIT, care este un ONG, în cadrul OECD, un raport în ceea ce primește vânzarea online a produselor de protecție a plantelor. Este un raport care prevede ceea ce ar trebui să implementeze marketplace-urile ca proceduri de verificare a celor care vând astfel de produse online”, menționează Ana Maria Munteanu. 

„O grămadă de produse care vin sub forma comerțului paralel, nu vin produse din Europa, ci vin din China, contrafăcute, ilegale și extrem de periculoase. Oamenii și autoritățile trebuie să înțeleagă că este un fenomen în creștere și va fi din ce în ce mai în creștere, cu cât se vor interzice mai multe substanțe active, cu atât traficul ilicit va fi mult, mult mai intens.”  

 „Nu este vina autorităților, nu trebuie să dăm vina pe structurile de poliție că nu au interes în a-și face treaba. Există o criză de personal și o criză logistică, nu pot face față, au foarte multe atribuții pentru un singur departament. De aceea, noi, companiile, trebuie să ne concentrăm foarte mult în a-i ajuta și a le oferi foarte multe informații, în așa fel încât să le ușurăm munca”, subliniază Ana Maria Munteanu, menționând că unele produse sunt foarte greu de depistat.  

„Este o criză extrem de mare pentru toate produsele care se confiscă, mai ales cantitățile mari. Acestea trebuie stocate în depozite specializate și distruse într-un anumit fel, nu pot fi reciclate. Aici trebuie găsită o soluție”, concluzionează Ana Maria Munteanu, Vicepreședinte al Grupului de Luptă Împotriva Contrafacerii CropLife Europa.

 

Înregistrarea întâlnirii Contrabanda, duşmanul ignorat al pieţei libere şi al bugetului, AICI .

***

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

  

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Luisiana Dobrinescu, despre declararea codului UIT: Dacă este și o diferență de 10 secunde, se emite procesul verbal de sancționare

„Confiscarea se face foarte ușor. Nu marfa se confiscă, ci contravaloarea mărfii. Există personal al Antifraudei care verifică din birou data, ora și minutul de intrare în țară a vehiculului, cu data, ora și minutul declarării codului UIT. Dacă este și o diferență de 10 secunde, o oră sau două, se emite procesul verbal de sancționare”, a afirmat Luisiana Dobrinescu, Managing Partner, Dobrinescu Dobrev SCA.

Sînziana Radu, (EY): Rațiunea implementării sistemului RO e-Transport necesită o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare

„Rațiunea implementării acestui sistem necesită, în mod evident, o colaborare din partea mediului de afaceri, dar și o înțelegere corectă și completă a cerințelor de raportare. Pe cât vedem de necesară asigurarea unei colectări eficiente a taxelor și impozitelor, pe atât de multe provocări aduce acest sistem la nivelul mediului de afaceri, care depune eforturi considerabile pentru a se conforma acestei cerințe impuse de autorități”, a declarat Sînziana Radu, Manager Taxe indirecte, Ernst&Young (EY).

Dan Schwartz, consultant fiscal: Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri

„Reglementările fiscale ce au fost lansate pe piaţă în regim de urgenţă sunt lucruri făcute foarte repede, fără o consultare cu mediul de afaceri, iar în loc să stăm la coadă pentru a depune un formular la un ghişeu ANAF, stăm la coadă online ca să furnizăm informaţiile solicitate, pentru că sistemele se blochează”, a declarat Dan Schwartz, consultant fiscal, Cofondator& Managing Partner RSM România.

Ştefan-Radu Oprea: Buget de 440 milioane de euro la Start-Up Nation, în 2024; programul ”Femei Antreprenor” ar putea debuta pe 30 iulie

Programul Start-Up Nation va continua şi în acest an, cu un buget din fonduri europene de peste 440 milioane de euro, iar la sfârşitul lunii iulie ar urma să demareze şi Programul “Femei Antreprenor”, a declarat la evenimentul de lansare a unei noi ediţii a “Cartei Albe a IMM-urilor din România”, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.

„Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”, o nouă dezbatere marca CLCC

CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării te invită la o nouă dezbatere profesională digitală, cu titlul „Invazie de E-uri în fiscalitate. Cum se adaptează antreprenorii, companiile și profesioniștii la digitalizarea raportărilor fiscale”. Cea de-a șasea dezbatere din acest an se va desfășura JOI, 18 iulie, începând cu ora 11.00, pe ZOOM.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA