Ana-Maria Icătoiu, OFA – UGIR: A face un proiect european doar de dragul de a face niște bani europeni nu mai are sens

feb. 8, 2023 | Comunitatea CLCC

Plecând de la criza generată de pandemie și de războiul din Ucraina, antreprenorii trebuie să gândească cel puțin pe termen mediu și lung și să aibă în vedere mai multe aspecte atunci când conturează politica de dezvoltare a firmei, politica de creștere organică și politica de internaționalizare.

Este una dintre ideile transmise de Ana-Maria Icătoiu, Vicepreședinte Organizația Femeilor Antreprenor – UGIR în cadrul dezbaterii profesionale CLCC cu tema 2023, noi reguli privind finanțarea companiilor și administrației locale”.

“Economia României nu este în topul competitivității pe plan european, însă există anumite domenii de ctivitate unde nivelul de inovare depășește puțin media europeană și din acete domenii ar trebui să luăm exemple de bună practică”, a declarat Ana-Maria Icătoiu.

Tranziție verde – transformare digitală – inovare

Aceasta consideră că antreprenorii din România trebuie să se concentreze pe 3 direcții de dezvoltare: tranziție verde (spre exemplu, echipamente de producție moderne, cu un consum energetic optimizat cu impact mic asupra mediului, cu direcționare din ce în ce mai accelerată către economia circulară, etc); transformare digitală (ce presupune digitalizarea tuturor proceselor interne ale unei companii) și inovare (pentru a rămâne competitivi într-o piață atât de volatilă inovarea este absolut vitală).

“Domeniul cercetării este foarte important, cercetarea realizată de specialiști obligatoriu trebuie preluată foarte rapid și introdusă în economie. Un produs rezultat al unei cercetări care are aplicabilitate în cât mai multe domenii economice este cu atât mai valoros”, a subliniat Vicepreședintele Organizației Femeilor Antreprenor – UGIR.

Aceasta a menționat apariția începând cu cadrul financiar 2021-2027 a unui nou program operațional, numit Creșterea inteligentă, digitalizarea și instrumente financiare, care încurajează parteneriatul între mediul economic și mediul de cercetare.

“Implementarea unui proiect cu fonsuri nerambursabile presupune un efort mare din partea beneficiarului”

“Cele 3 direcții menționate anterior – tranziția verde, transformarea digitală și inovare – sunt foarte importante pentru viitorul IMM-urilor din România la care se mai adaugă cele 8 Programe Regionale și POCIDIF (Programul Operațional Creșterea inteligentă, digitalizarea și instrumente financiare), Programul Dezvoltare Durabilă, Programul Tranziție Justă. Acestea sunt programe către care antreprenorii se pot îndrepta cu propriile proiecte, fără să ignore oportunitățile oferite de instrumentele financiare”, a adăugat Ana-Maria Icătoiu.

Potrivit acesteia, orice entitate care vrea să acceseze fonduri nerambursabile trebuie să știe foarte bine pentru ce își dorește acei bani, în ce constă proiectul, trebuie să știe foarte bine cum integrează acel proiect punctual în strategia și viziunea pe care o are.

“Implementarea unui proiect cu fonsuri nerambursabile nu este ușor, este un mare consumator de resurse, presupune un efort mare din partea beneficiarului, a consultantului cu care colaborează. Nu trebuie să ne dorim să accesăm fonduri europene doar de dragul de a le absorbi. Nu există doar granturi nerambursabile, este momentul ca antreprenorii să iasă din această logică de a căuta numai granturi nerambursabile. De asemenea, antreprenorii care depun cereri de finanțare pe firmele lor să fie ei înșiși foarte bine familiarizați cu condițiile de finanțare, să nu lase totul pe mâna consultanților. Accesarea de fonduri nerambursabile sau rambursabile cu condiții avantajoase nu trebuie în niciun caz lăsate la cineva de dinafara firmei”, a concluzionat Ana-Maria Icătoiu.

Înregistrarea întâlnirii „2023, noi reguli privind finanțarea companiilor și administrației locale” poate fi urmărită integral, AICI.

Dezbatere digitală marca CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Adrian Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global

După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY privind perspectiva strategiilor fiscale la nivel global. Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, adăugând o anumită marjă de incertitudine economică.

„Turismul în 2025, o nouă încercare”, tema dezbaterii CLCC din 24 aprilie

Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt creșterea fiscalității și scăderea valorii tichetelor de vacanță. Care este strategia de creștere a operatorilor din turism? Cum se adaptează la noile condiții? Te invităm să aflăm împreună pe 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în cadrul unei noi dezbatere profesionale digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Turismul în 2025, o nouă încercare”.

Expansiunea comerțului online impulsionează piața logistică și industrială din România

România se află într-un proces accelerat de transformare a pieței de e-commerce, generând o cerere tot mai mare pentru spații logistice și industriale. Conform raportului „Quo Vadis E-commerce” realizat de Cushman & Wakefield, comerțul online continuă să fie un motor de creștere pentru sectorul industrial și logistic, generând oportunități semnificative pentru dezvoltatori și investitori.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA