A patra ediție a programului Start-Up Nation pune accentul pe dobândirea de competențe antreprenoriale

mart. 4, 2025 | Noutăți

A patra ediție a programului Start-Up Nation România pune accentul pe dobândirea de competențe antreprenoriale, prin facilitarea accesului la cursuri de formare, și are un buget disponibil de aproximativ 446 de milioane de euro, suma fiind finanțată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027.

Proiectul procedurii de derulare a acestui program a fost repus în transparență decizională și integrează modificările și observațiile formulate de mediul de afaceri în cadrul consultărilor publice, a anunțat vineri Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT).

„În a patra ediție a programului Start-Up Nation, finanțăm afacerile care produc în România și care livrează bunuri cu valoare adăugată, inclusiv în mediul rural. Avem aproape 300 de milioane de euro pentru tinerii antreprenori, cei care au cel mai mult entuziasm, cele mai inovative idei și care sunt cei mai conectați la nevoile actuale de dezvoltare a afacerilor. Dar nu lăsăm pe nimeni în urmă: am alocat 150 de milioane de euro pentru categoriile sociale care au cea mai mare nevoie de sprijin pentru a recupera decalajele. Investim atât în dezvoltarea competențelor de afaceri, cât și în dezvoltarea afac

erilor în sine. În total, vom sprijini peste 7.500 de antreprenori, cu finanțări de 50.000 de euro fiecare”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Economiei.
Valoarea alocației financiare va fi de cel mult 250.000 lei/IMM și va acoperi până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, beneficiarul având obligația de a crea minimum două locuri de muncă.

Programul Start-Up Nation România este structurat pe doi piloni. Pilonul I – ‘Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor’ dispune de un buget în valoare de 295,75 milioane euro și se adresează persoanelor sub 30 de ani. Obiectivul componentei se referă la asigurarea accesului la cursuri de formare, în scopul dobândirii de competențe antreprenoriale, pentru aproximativ 25.000 de tineri. Cel puțin 10% din locuri vor fi destinate persoanelor ce aparțin minorității rome.

Pilonul II – ‘Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă’, cu un buget de 150,44 milioane de euro, vizează formarea competențelor antreprenoriale pentru un număr de 4.600 de persoane care au domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării. Această componentă se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 35 de ani, persoanelor în căutarea unui loc de muncă, șomerilor, șomerilor de lungă durată, persoanelor inactive, persoanelor din categoriile dezavantajate pe piața muncii, fără limită de vârstă, așa cum sunt definite în proiectul de procedură de implementare a programului.
Programul are trei etape distincte de derulare. Prima a presupus înscrierea formatorilor de cursuri de pregătire antreprenorială, selecția acestora fiind în curs de finalizare. Ulterior, persoanele fizice eligibile, interesate de dobândirea acestor competențe, vor putea aplica pentru a participa la cursuri. Ultima etapă vizează înființarea de întreprinderi de către absolvenții certificați ai cursurilor menționate anterior și înscrierea acestora pentru obținerea finanțării de până la 250.000 lei/IMM.

Evaluarea cererilor de finanțare depuse de întreprinderile înființate de către absolvenții certificați ai cursurilor se va face online. Printre criteriile luate în considerare se numără valoarea aportului propriu, precum și criterii aferente investiției, componentei de dezvoltare durabilă, debutului în afaceri, criterii aferente locurilor de muncă și domeniul de activitate. AGERPRES

INFOGRAFICE

ARTICOLE RECENTE

Adrian Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global

După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real, se arată în cel mai recent raport EY privind perspectiva strategiilor fiscale la nivel global. Avansul accelerat în tehnologie impactează, la rândul său, piețele financiare mondiale, adăugând o anumită marjă de incertitudine economică.

„Turismul în 2025, o nouă încercare”, tema dezbaterii CLCC din 24 aprilie

Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt creșterea fiscalității și scăderea valorii tichetelor de vacanță. Care este strategia de creștere a operatorilor din turism? Cum se adaptează la noile condiții? Te invităm să aflăm împreună pe 24 aprilie, începând cu ora 11.00, în cadrul unei noi dezbatere profesionale digitale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu titlul „Turismul în 2025, o nouă încercare”.

URMĂREŞTE-NE ÎN SOCIAL MEDIA